esmaspäev, 14. mai 2012

JÕHVI BALLETIFESTIVAL 2012: Nacho Duato lühiballettide õhtu

laupäev 19. 05. 2012 18.00
Jõhvi kontserdimaja

Pileti hind: 18 € - 50 €
“DUENDE” 
Koreograafia: Nacho Duato
Muusika: Claude Debussy
Lavakujundus: Walter Nobbe
Kostüümid: Susan Unger
Valgus: Nicolás Fischtel
Koreograafi assistendid: Tony Fabre, Eva Maria Lopez Crevillen
Esietendus: Nederlands Dans Theater, Haag, 21. november 1991.
Esietendus Venemaal: Peterburi Mihhailovski teater, 15. märts 2011.

Nacho Duatole on iseloomulik, et tema koreograafia sõltub muusikast. Aastaid tagasi armus ta Debussy loomingusse, eriti võlus Duatot viis, kuidas helilooja paneb looduse oma teostes helisema. Debussy saatel manab Duato esile kujundeid, mitte inimesi, suhteid või sündmusi.


“NUNC DIMITTIS”
Koreograafia, lavakujundus, kostüümid: Nacho Duato
Muusika: Arvo Pärt, David Azagra
Repetiitor: Kirill Mjasnikov
Esietendus: Peterburi Mihhailovski teater, 15. märts 2011.

Pärdi muusika on loodud Luuka evangeeliumi Siimeoni kiidulaulu sõnadele, kuid tegu on abstraktse balletiga. Tegelasi tavapärases mõttes laval ei ole, sestap ei maksa oodata kohtumist Neitsi Maarja, Jeesuse või Siimeoniga. Tahaksin rõhutada, et selle tantsuseade loomisel inspireeris mind Mihhailovski teatri priimabaleriin Jekaterina Bortšenko. Ballett “Nunc Dimittis” on loodud temale mõeldes ja pühendatud talle.
Nacho Duato

“WITHOUT WORDS”
Koreograafia, lavakujundus, kostüümid: Nacho Duato
Muusika: Franz Schubert
Valguslahendus: Brad Fields (Nacho Duate idee alusel)
Koreograafi assistendid: Thomas Klein, Gentian Doda
Esietendus: American Ballet Theatre, New York, 29. oktoober 1998.
Esietendus Venemaal: Peterburi Mihhailovski teater, 15. märts 2011.

Nacho Duato kasutab selles balletis kuuest Schuberti laulust koosnevat instrumentaalseadet. Sarnaselt nende lauludega on ka tants puhastatud liigsest romantismi aurast. Schuberti muusikast tõukuva balleti kesksed teemad on armastus ja surm, kuid Nacho Duato esitab meile moodsa tõlgenduse neist 19. sajandi kinnisideedest. Ja ometi, isegi 20. sajandi eksistentsiaalse lavaruumi hämaruses toob Duato meieni universaalse eluringi kogu oma loomulikkuses.
Anna Kisselgoff, The New York Times


NACHO DUATO 
Peterburi Mihhailovski Teatri balletitrupi kunstiline juht


Hispaanias Valencias sündinud Nacho Duato sõlmis 1980. aastal oma esimese professionaalse töölepingu
Stockholmis tegutseva kaasaegse tantsu trupiga Cullberg Ballet. Aasta hiljem kutsus Jiří Kylián ta Hollandisse oma truppi Nederlands Dans Theater, kus Duato kiiresti kodunes.

Tunnustamaks Nacho Duato saavutusi tantsijana omistati talle 1987. aastal Hollandis Schouwburgenis auhind Golden Dance Award. Duato loomulik tantsuanne viis ta koreograafia juurde ning tema esimest katsetust selles vallas saatis 1983. aastal suur edu. Tema teos „Jardí Tancat“, mis oli seatud Maria del Mar Bonet´ esitatud katalaani muusikale, pälvis Kölni rahvusvahelisel koreograafiakonkursil peaauhinna.
1988. aastal nimetati Duato Nederlands Dans Theater´i koosseisuliseks koreograafiks Hans van Maneni ja Jiří Kyliáni kõrval.

1995. aastal tunnustas Prantsusmaa teda Kunstide ja Kirjanduse ordeniga (L'ordre des Arts et Lettres) ning Hispaania valitsus pärjas teda 1998. aastal kaunite kunstide kuldse teenetemedaliga.

2000. aasta aprillis võitis ta Stuttgarti ooperiteatrile loodud teose „Multiplicity. Forms of Silence and Emptiness“ eest rahvusvahelise balletiauhinna Prix Benois de la Danse. See on üks kõige prestiižsemaid rahvusvahelisi koreograafiaauhindu, mida annab välja Rahvusvaheline Tantsuliit. 2003. aastal võitis Duato loomingulise töö eest Hispaania riikliku tantsuauhinna.

2010. aastal tunnustasid teda auhinnaga Tšiili kunstikriitikud ning tema teos „Na Floresta“ esitati Venemaa kõrgeima teatripreemia „Kuldne Mask“ auhinna nominendiks.

1990. aasta juunis asus Nacho Duato Hispaania kultuuriministeeriumi kutsel Hispaania rahvusballeti ehk Compañía Nacional de Danza kunstilise juhi kohale. 2010. aastal tähistas Duato oma kahekümnendat aastat kodumaa rahvusballeti juhina ning lahkus sealt sama aasta juulis teatades, et asub 2011. aasta
1. jaanuarist Peterburi Mihhailovski Teatri balletitrupi kunstilise juhi kohale.

Nacho Duato loodud balletid on paljude maailma tippu kuuluvate tantsukompaniide repertuaaris.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar