teisipäev, 19. aprill 2011

Jazzkaar
Kolmapäev 27. 04. 2011 kell 19:00

Jõhvi kontserdimaja kammersaal
Pileti hind: 7 / 5


DAVID LIEBMAN



DAVID LIEBMAN



Ameerika jazzi suursaadik, parim sopransaksofonist, 27. aprillil kell 19 Jõhvis kontserdimaja kammersaalis!


David Liebman Quintet
(USA / Eesti)

Saksofonist maailma absoluutsest tipust on tänavuse rahvusvahelise Jazzikuu aprilli jazzisaadik Eestis, kes annab siin meistrikursusi ja musitseerib koos eesti jazzieliiti kuuluvate muusikutega. Paljud kriitikud peavad 60ndates ameeriklast nüüdisjazzi parimaks saksofonimängijaks. Sama kõrgelt on David Liebman hinnatud kaasmuusikute ja andunud jazzipubliku seas.
Ajakiri Down Beat iseloomustab tema muusikat nii: “Liebmanil on võime oma pilliga puudutada inimese hinge, tal on erakordselt suur emotsionaalne sügavus ja dramaatiline haare. Tema laulev mängustiil on sama defineerimatu nagu inimhääl.”

Lapsena õppis David Liebman (s 1946) klaverit, kuid hiljem innustus klarnetist ja seejärel saksofonist, kui oli New Yorgi klubides kuulnud John Coltrane’i mängu. Juba teismelisena hakkas ta esinema jazzbändidega ja sai õpetust mitmelt tuntud jazzimehelt, kelle seas oli ka Jazzkaare publikule tuttav Charles Lloyd.
New Yorgi ülikooli lõpetas Liebman 1960ndate lõpus küll Ameerika ajaloo õpetajana, kuid võitu sai muusikukutse. Ta lõi kaasa John McLaughlini sooloplaadil, seejärel mängis Elvis Jonesi grupis ja siis paar aastat koos Miles Davisega, kellel oli parajasti käimas jazz-rocki periood. Ka Liebman ise oli tollal rockikalduvustega jazzmuusik.
Alates 1970ndate keskpaigast on David Liebmanil muude ettevõtmise kõrval alati olnud ansambleid, kus ta ise on liidrirollis. Kõik need grupid on muusikaliselt üpris erinevad
Loetelu tuntud jazzmuusikutest, kellega David Liebman on mitme aastakümne vältel koos musitseerinud, saab väga pikk. Mõned neist: Miles Davis, Chick Corea, John McLaughlin, John Scofield, Vince Mendoza, Steve Swallow, Joe Lovano, Mike Brecker, Mike Stern jpt.

Muusika, mis kõlab David Liebmani kontsertidel võib ulatuda Puccini aariate tõlgendustest kuni pikkade meisterlike vabaimprovisatsioonideni. Nende vahele mahub kõike, mida sisaldab jazz kui avarate tõlgendusvõimalustega muusika.
2010 kuulutasid saksa jazzikriitikukud Liebmani plaadi “Turnaround” aasta parimaks. 2011. aasta alguses omistas Ameerika National Endowment for the Arts saksofonistile väärika elutööpreemia, tunnustades nõnda tema tegevust jazzmuusika ideaalide hoidmisel.

Valides kultuuripealinna Tallinn 2011 jazzi residentartiste oli Eesti Jazzliidu esimene kindel valik David Liebman, kes on maailma ühe parima jazzipedagoogina ja avarate teadmistega muusikuna aidanud luua paljudes maades uusi põnevaid ansamblikooslusi. Sel korral on tema kvinteti liikmed rahvusvaheliste koostöökogemustega eesti muusikud.


David Liebman – saksofonid, klarnet
Kristjan Randalu – klaver
Jaak Sooäär – kitarr
Mihkel Mälgand – kontrabass
Tanel Ruben – trummid

Toimub koostöös Eesti Jazzliidu, USA saatkonna ja Euroopa Kultuuripealinn Tallinn 2011-ga
www.daveliebman.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar