pühapäev, 16. oktoober 2011

neljapäev 20. 10. 2011 12:00
Lastekontsert. PALJU VEETAKSE HOBUSEGA
Jõhvi Kontserdimaja suur saal


Pileti hind: 4 EUR


Lastelavastus „Palju veetakse hobusega“ on pärimusmuusikal ja -tantsul põhinev õpetlik lugu, mis tänapäeva lastele hästi arusaadavas ja kergesti omaksvõetavas vormis tutvustab Eesti rahvapärimuse rikkusi – endisaegseid oskusi, töid ja tavasid, kombeid, elu-olu, rahvarõivaid, -mänge ning -tarkusi. Uue aja lastel on palju uusi rõõme ja ka muresid, mõned mured on aga igivanad: Laps peab näiteks alailma ootama. Tänapäeva laps ootab, millal isa ometi arvutis töö lõpetab, et saaks ratastega sõitma minna, millal tuleb koolivaheaeg ja saaks hommikul kaua magada või millal ta ükskord ometi suureks saab ja ei pea enam vait olema, kui vanad inimesed räägivad. Kui palju peab ootama? – Palju. – Palju veetakse hobusega! öeldi vanasti.

Ootamine on raske töö, aga juba vanarahvas teadis, et lapsed oskavad oodata küll, ning esimese tööna saatis lapse karja – loomi valvates päeva õhtusse veeretama. Kuidas need vana aja lapsed sellega küll hakkama said? Mis nippidega pikk ootus seljatati? Karjaskäimine on jäänud minevikku, mismoodi aga vana aja tarkused meile nüüd taas appi tulevad?

Meie etenduses laval toimetav perekond ning nende sõbrad on sõna otseses mõttes sunnitud endisaegsed lood ja oskused meelde tuletama siis, kui tänapäeval iseendastmõistetavaks saanud elekter järsku hoopis ära läheb ega kavatsegi tagasi tulla! Mida ette võtta, kui kodus valgust pole, lambipirnid enam ei põle, küünlaid ka pole, aga sa ei tunne oma paneelmaja üle-koridori naabreidki ja mobiiltelefoni aku on just nüüd kohe-kohe tühjaks saamas? Internet enam ei aita, foorumist nõu küsida ei saa ja feissbuki-sõbrad on kättesaamatult kaugel. Virtuaalelu asemel tuleb päriselt elama hakata!

Lavastaja Kalev Järvela, etendab rahvakunstiansambel Leigarid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar